Oh My People
Case: workshops die de Volvo-bedrijfswaarden versterken

Case: workshops die de Volvo-bedrijfswaarden versterken

Deel op:
News
Gepost op 2022/12/15 door
Elke Van Hoof

Als onderneming stel je een stevige set bedrijfswaarden voorop. Zij illustreren waarom én hoe je organisatie zaken op een bepaalde manier aanpakt. Cruciaal? Dat ook je medewerkers zich vol overtuiging achter deze kernwaarden scharen. Maar in grote teams is dat niet evident. Daarom klopte Volvo Cars Gent aan bij Oh My People. Met een reeks interactieve en inspirerende workshops doordrongen wij hun collega’s volledig van het authentieke Volvo-DNA. This is how we did it!

De opdracht: vijf bedrijfswaarden vertalen naar de praktijk

Proactief op je bedrijfswaarden inzetten en ze helder communiceren: essentiële stappen om je werknemers geëngageerd en gezond aan boord te houden. Dat beseft ook Volvo Cars Gent goed. Zij vertrekken vanuit vijf kernwaarden: betrokkenheid, respect, vertrouwen, goesting en uitmuntendheid. Hoe garanderen ze dat hun collega’s deze waarden in de vingers krijgen? En met welk gedrag gaat dit idealiter gepaard? Oh My People boog zich deskundig over hun vragen en stippelde een traject op maat uit. Onderbouwd, ondersteunend en vooral ook fun!

De aanpak: out-of-the-box workshops

Verschillende maandagen op rij verzamelden we, telkens met 60 andere Volvo-teamleden, in voormalig Benedictinessenklooster te Affligem. Zij werden verdeeld in kleine groepjes van 15 personen, waarmee we vervolgens de hele dag rond de Volvo-waarden werkten. Een exclusieve blik op onze activiteiten:

#1 Streep theorie | Keynote door Elke Van Hoof

Elke maandag trapte Elke Van Hoof de teamdag af met een krachtige keynote van 30 minuten. De insteek? De wereld verandert razendsnel en wendbaarheid is key. Daarbij is het essentieel dat we stress niet aanwijzen als de boosdoener, maar net ombuigen in ons voordeel.

#2 Samen sparren | Speeddate

Tijdens de speeddates schoven gevarieerde duo’s, bijvoorbeeld met een verschillende functie, met elkaar aan tafel. Samen bogen ze zich over één specifieke bedrijfswaarde. Wat betekent die waarde voor hen? En hoe komt hij tot uiting op de werkvloer? Na enkele minuten sparren, schoven de collega’s door.

#3 Tijd voor beweging | Basketbaltraining

Tijdens de basketbaltraining startten we met individuele en duo-oefeningen, zodat iedereen zijn eigen ritme vond. Daarna legden we de link met de organisatie. Welk ritme volgen de teamleden daar? Na de bespreking speelden de teamleden enkele spannende matchen. Intussen reflecteerden we over het spel. Wat gaat er in je om wanneer je vrij staat, maar de bal niet in handen krijgt? En hoe uit dit zich op de werkvloer: wat als je de mouwen wil oprollen en relevante taken uitblijven? Is het aan jou om dit aan te kaarten?

#4 Passen en feedback geven | Debriefing

We legden de basketbal nog niet aan de kant, integendeel. Tijdens de feedbacksessie gooiden de collega’s de bal naar elkaar door. Bij elke worp lichtten ze toe hoe de ontvanger volgens hen op een bepaalde bedrijfswaarde inzet. Bovendien beoordeelden ze ook het team in haar geheel. Hoe scoren zij vandaag op de verschillende waarden?

#5 Let’s get creative | SpeakUP

Elke groep werkte rond de vijf waarden, die ze vervolgens vertaalden naar een toffe TikTok-video. De medewerkers kozen een passend liedje, bedachten een bijhorend dansje en legden het geheel vlot vast op beeld. Na de laatste sessie werden alle filmpjes getoond aan de volledige groep. Een fijne afsluiter van een leerrijke dag!

De feedback: Oh My People-werkwijze scoort hoog

Een eentonige teamdag met ellenlange lezingen? Daar doet Oh My People niet aan mee. Wij zorgden bewust voor gevarieerde, actieve workshops. Een aanpak die gesmaakt werd door de Volvo-medewerkers! Het enthousiasme was groot, de reacties waren bijzonder positief. De collega’s ontmoetten mensen van andere afdelingen, genoten zichtbaar van de interactie en zoomden uitgebreid in op de bedrijfswaarden.

“De setting was héél goed gevonden. De vijf waarden van Volvo kwamen op de voorgrond, en de manier waarop we aan de slag gingen – met een basketbalspel – was echt doordacht en reëel.” 
– Medewerker Volvo Car Gent

Ook interesse in een originele workshop, onder de warme en wetenschappelijk onderbouwde begeleiding van Oh My People? Stel ons je vraag, wij tekenen graag een aanpak op maat uit! Vraag een offerte op maat >>

Oh My People
Offices, practice &
training center

Oh My People Koning Albertlaan 31 - 3320 Hoegaarden - RPR Leuven BTW BE0669.807.764 KMO-Portefeuille: DV.O220436